Home
Zoeken op onderwerp
Bedrijf & Organisatie

Venlo

De verwerking van het in Venlo aangevoerde gft is verdeeld in drie fasen. De eerste twee richten zich op het vergisten van het materiaal. De derde fase bestaat uit de productie van hoogwaardige compost.

Uniek eigen vergistingsproces

Het vergistingsproces op deze locatie is uniek en een eigen ontwerp van Attero. Een deel van de bestaande composteringtunnels is omgebouwd en gasdicht uitgevoerd. Het biogas dat hier ontstaat, wordt veilig opgevangen. Het gft wordt in deze tunnels een week lang besproeid met water; de zogenoemde hydrolyse. Het afbraakproces begint meteen, waarbij vetzuren ontstaan. Die lossen samen met ander organisch materiaal op in het water. Dat vangen we op en pompen we naar een reactor voor de tweede fase van de vergisting. Hier vindt vooral de productie van biogas plaats.

Het biogas uit de tunnels en de reactor komt samen in een buffer waar het wordt gemengd. Een gasmotor zet het ter plekke om in warmte en groene stroom; zo’n 6,5 miljoen kilowattuur per jaar, voldoende voor ruim 1500 huishoudens. De warmte gebruiken we om de temperatuur van de tunnels en de vergister op het ideale niveau te houden.

Compost van hoge kwaliteit

Na een aantal dagen halen wij het gft-afval uit de hydrolysetunnel en brengen we het naar de nacomposteringstunnel. Hier composteert het materiaal.

Als de compost voldoende rijp is, volgt de nabewerking. IJzer, kunststof, steentjes en glas worden hierbij verwijderd. Ook de aanwezige houtdeeltjes zeven wij eruit. Die worden afgezet als duurzame brandstof voor biomassacentrales. Wat overblijft, is compost met uitstekende eigenschappen voor toepassing als bodemverbeteraar in land- en tuinbouw.

Innovatieve volgende stap

Dit tweefasen-vergistingsconcept biedt mogelijkheden voor innovatie. Uit de vetzuren die vrijkomen in de eerste fase, kunnen afbreekbare bioplastics gemaakt worden. Attero voert in samenwerking met de TU Delft en Paques uitgebreid onderzoek uit naar de mogelijkheden.

foto-vcv-reactor-compost.jpg
BW20100226085446.jpg