Home
Zoeken op onderwerp
Bedrijf & Organisatie
Home  > Bedrijf & Organisatie > Activiteiten > Recyclen > Verwerking van gft
foto_230__original_edit.jpg
foto_291__original_edit.jpg

Verwerking van gft

Tunnelcompostering

Elke tunnel is 30 meter diep, 5 meter breed en 5 meter hoog. Ze worden in hoogte voor de helft gevuld met een laadschop. In de vloer zitten sleuven om lucht door het materiaal te blazen. Het proces in de tunnels duurt enkele weken. Met computers sturen wij dat proces op afstand vanuit een controlekamer. Tunnelcomposteringsinstallaties staat in Maastricht, Venlo, Deurne en Tilburg.

Halcompostering

In Moerdijk en Wijster gaat het voorbehandelde gft via transportbanden naar de gesloten composteerhallen. Die hallen hebben de grootte van een voetbalveld. Beluchtingbuizen in de vloer blazen lucht door het composterende materiaal. De temperatuur is daarbij heel belangrijk. Loopt deze te hoog op, dan blazen we er meer lucht in om te koelen. In ongeveer drie weken keert een automatische graafmachine het composterend materiaal voor een goede menging en een optimale beluchting. De atmosfeer in de composteerhallen is warm en vochtig en er hangt een sterke geur. Daarom werken er geen mensen in de hallen zelf. Ook hier sturen we het proces op afstand

Buitenluchtcompostering

De locatie Wilp is de enige plek in Nederland waar gft in de buitenlucht wordt gecomposteerd. In tegenstelling tot de andere composteersystemen wordt de lucht door het materiaal gezogen in plaats van geblazen. Hierdoor verspreidt zich weinig tot geen geur naar de omgeving. Verder is het proces vergelijkbaar.

Lucht- en waterbehandeling

De lucht die vrijkomt bij het composteerproces, wordt afgezogen en afgevoerd naar biofilters. Dit zijn grote betonnen bakken met boomschors en versnipperde wortels van bomen. Hierin leven bacteriën die de geur afbreken en de lucht reinigen van ammoniak en micro-organismen. Hierdoor is de productie bijna niet meer te ruiken: prettig voor onze medewerkers en omwonenden. Ook water dat uit het gft-afval lekt, kan een sterke geur hebben. Wij vangen dit op en gebruiken het om het composterende materiaal te bevochtigen als dat nodig is. Wat te veel is, zuiveren we in onze waterzuiveringsinstallaties.

Compost

Na enkele weken verblijftijd ondergaat de compost een aantal nabewerkingen, waaronder zeven en ontijzering. Luchttafels verwijderen nog niet gecomposteerde organische delen, steentjes en ander inert materiaal, plastic en andere stoorstoffen. Doordat wij tijdens het composteren op temperatuur sturen – minimaal drie dagen rond 60 graden Celsius- worden ongewenste ziektekiemen vernietigd en verliezen zaden hun kiemkracht. De fijne compostfractie slaan we op voor narijping. Daarna is het eindresultaat klaar voor de markt. Een mooi rul en schoon product: gft-compost. Deze voldoet aan de wettelijke eisen en de eisen die afnemers stellen aan organische bodemverbeterende middelen.