Home
Zoeken op onderwerp
Bedrijf & Organisatie
Home  > Bedrijf & Organisatie > Activiteiten > Recyclen > Wijster

Wijster

Sinds medio 2012 is de ONF-vergistinginstallatie op onze locatie Wijster in bedrijf. De voeding bestaat uit organisch materiaal dat uit huishoudelijk restafval is gescheiden; vooral etensresten en keukenafval. Dat gebeurt in grote zeeftrommels van de scheidinginstallatie. Zo gaat er jaarlijks bijna 60.000 ton in een immens groot vat, waarin bacteriën het materiaal omzetten in biogas.

Gft-vergister

De gft-vergister in Wijster (sinds juni 2013 in bedrijf) verwerkt jaarlijks 40.000 ton voorbehandeld gft-afval en zet dit om in biogas. Houtachtige delen scheiden we af, waarna we het materiaal verkleinen en naar het grote reactorvat pompen. Daar doen bacteriën hun werk en zetten het om in biogas. Het organisch materiaal dat na het vergistingsproces overblijft, het digestaat, mengen we met vers gft en verwerken we vervolgens tot hoogwaardige compost.

Opwerking naar groen gas

De twee installaties leveren het biogas aan een nieuwe centrale gasopwerkingsinstallatie. Die maakt er gas van met dezelfde kwaliteit als aardgas uit Slochteren: groen gas. De installaties leveren samen circa 9,5 miljoen kubieke meter biogas, waaruit we bijna 7 miljoen kuub groen gas maken. Dat komt per uur neer op 600 tot 700 kubieke meter. Wij leveren dit aan het bestaande aardgasnet.

onf-vergister-dig-nieuwsbrief.JPG