Home
Zoeken op onderwerp
Bedrijf & Organisatie
Home  > Bedrijf & Organisatie > Nieuws > Standpunten > Grondstoffenrotonde
nascheiding-flessen_kl.jpg  

Grondstoffenrotonde

In zijn brief “Meer waarde uit afval” kondigt staatssecretaris Atsma aan dat in 2015 het recyclingpercentage van huishoudelijk afval stijgt van 50 naar 60 tot 65 procent. Hiervoor wordt de grondstoffenrotonde als middel ingezet. Wat is Attero’s visie op deze grondstoffenrotonde?

Korte omschrijving

Afval wordt verwerkt zoals gemeenten het in het bestek van hun aanbesteding voorschrijven. Er liggen volop kansen om kringlopen voor te schrijven en af te stappen van de recht-toe-recht-aan verwerkingsmethode.

Voorbeelden van grondstoffenrotondes die door gemeenten opgenomen kunnen worden in het 'bestemmingsplan' voor huishoudelijk afval zijn: de gescheiden inzameling van gft en de verwerking tot groen gas én compost; nascheiding van organisch materiaal uit de grijze container om daaruit via vergisting groen gas te produceren; en nascheiding van kunststoffen uit huishoudelijk restafval in aanvulling op scheiding aan de bron.

Ons standpunt

Er zijn diverse opties om het recyclingspercentage van huishoudelijk afval te laten stijgen. Dat vergt beleid én ruimte voor keuzes.

Als gemeenten en de markt vrij waren te innoveren om maximaal hergebruik te realiseren, zouden veel gemeenten bijvoorbeeld willen kiezen voor nascheiding van kunststoffen in aanvulling op bronscheiding. Daarnaast zou de markt in opdracht van gemeenten graag de ingezamelde kunststoffen met innovatieve technieken willen opwerken tot hoogwaardige grondstoffen en deze zelf willen afzetten. 

Uitgebreide informatie

Attero heeft zijn visie in een document verwoord. Meer weten? Klik dan hier.