Home
Zoeken op onderwerp
CO2-beleid & Milieu
innovatieve-turbine.jpg

Innovatieve turbine

Medio mei 2013 start in Schinnen de installatie van een nieuwe gasturbine, een innovatief hoogstandje. Dankzij de turbine kan locatie Schinnen nog zeker tien jaar stortgas blijven omzetten in groene stroom en warmte.

Op de gesloten stortplaats komt minder stortgas vrij en de hoeveelheid gas die nog vrijkomt, heeft een lager en onstabiel methaangehalte. Te weinig voor de stortgasmotoren, die het gas omzetten in elektriciteit. Die draaien pas bij een methaangehalte van 30 procent. Onder deze omstandigheden wordt de onderwaarde van het methaangehalte in 2014 bereikt. Daardoor kan stortgas niet langer worden omgezet in groene elektriciteit. Affakkelen is dan nog de enige optie.

Innovatieve gasturbine

Na een uitgebreide zoektocht naar alternatieven diende zich de oplossing aan: een innovatieve gasturbine die al draait op 1,5 procent methaan. Het aangeboden stortgas hoeft dus maar 1,5 procent methaan te bevatten. Vrijwel elke gasbron kan meedoen aan de levering. Daarmee kan de frequentie van meten en bijsturen van gasbronnen drastisch omlaag. Een ander voordeel is dat er langer stortgas onttrokken kan worden. De verwachting is tien tot twaalf jaar.

Het gaat om een primeur in Europa. Er staat op dit moment nog maar één dergelijke installatie in de wereld: in het Amerikaanse Georgia. In augustus 2013 nemen we de turbine in Schinnen in gebruik.