Home
Zoeken op onderwerp
Klanten & Leveranciers
Home  > Klanten & Leveranciers > Overheden > Gft- en groenafval
iSt_Container9281898Large.jpg

Gft- en groenafval

Attero is in Nederland marktleider in de verwerking van gft-afval tot compostproducten en de afzet daarvan. Op zes locaties zetten wij organisch afval om in compost en biobrandstoffen. In Maastricht, Venlo en Deurne staan onze tunnelcomposteerinstallaties; in Wijster en Moerdijk wordt in grote hallen gecomposteerd en in Wilp composteren we in de open lucht. In Tilburg, Venlo, Wilp en Wijster vergisten we bovendien gft en produceren uit het biogas groene stroom en groen gas. De installatie op onze locatie Venlo is uitgebreid met een speciale tweefasenvergister. Deze techniek biedt de mogelijkheid grondstoffen te winnen voor de productie van bioplastics.

Gft-inzameling: het kan beter

Nederland zamelt jaarlijks 1,3 miljard kilogram groente-, fruit- en tuinafval (gft) in, gescheiden van het overige afval. Een enorme hoeveelheid, maar het kan nóg veel beter. Huishoudelijk restafval bevat nog bijna 40 procent organisch afval. Bovendien loopt het volume gescheiden ingezameld gft-afval al jaren licht terug. Dat geldt vooral in een sterk verstedelijkte omgeving met hoogbouw.

Gft-inzameling: we moeten beter

Meer gft inzamelen is een belangrijke methode om tot minder restafval te komen. Vanuit duurzaam grondstoffenbeheer verdient verwerking van gescheiden gft-afval tot compostproducten de voorkeur boven verbranding in een afvalenergiecentrale.

Om de gft-inzameling en daarmee de duurzame gft-verwerking te verbeteren, hebben gemeenten diverse mogelijkheden:

  • een betere en laagdrempelige inzamelstructuur voor tuinafval in stedelijk gebied en buitengebied – bijvoorbeeld gratis op afroep;
  • vakere inzamelen in het groeiseizoen;
  • een laag of nultarief voor de groene container in een diftaromgeving;
  • de combinatie met de lokale gemeenschap (lokale compostproductie en voedselverbouwing/stadsmoestuinen) in een stedelijke omgeving.

Van uw gft-afval maken wij compost. U kunt de kringloop sluiten door bij ons compost af te nemen en die ter beschikking te stellen aan de burgers in uw gemeente of om te gebruiken in uw eigen groenvoorziening. Attero denkt graag met u mee over de instrumenten die in uw situatie het meest effectief zijn. Wilt u graag sparren met een deskundige partner? Neemt u dan contact met ons op voor een passend advies.

Lees hier over de mogelijkheden van verwerking van grof tuinafval en overig groen.
Meer weten over compostproducten? Klik dan hier.