Innovatieve nabewerking compostering Attero Wijster in gebruik genomen

Dinsdag 08 December 2020

Attero heeft haar nieuwe nabewerking van de composteringsfabriek in Wijster in gebruik genomen. De investering in deze unieke innovatieve installatie bedroeg miljoenen euro’s. Dankzij deze innovatie kan Attero de meest hoogwaardige grondstoffen uit groente-, fruit- en tuinafval (gft) produceren met de beste CO2-footprint.

In Wijster verwerkt Attero het gft-afval van gemeenten uit Drenthe, Groningen en Friesland. Samen met andere marktpartijen biedt Attero ruim voldoende gft-verwerkingscapaciteit om al het gft-afval uit de Noordelijke drie provincies in de eigen regio te verwerken. Het keukenafval uit het gft-afval wordt in Wijster eerst uit gezeefd en in een vergistingsinstallatie omgezet tot groengas. Dit groengas is via NTA8080-certificering verkrijgbaar voor gemeenten om het gasverbruik in hun gemeente te vergroenen en het aardgasverbruik te verminderen. Daarna vindt de compostering plaats van het digestaat uit de vergistingsinstallatie gezamenlijk met het grovere materiaal. Na de composteringsstap wordt de compost op specificatie gebracht in de nieuwe nabewerkingsfabriek.

Uniek op drie punten

De innovatieve nabewerkingsinstallatie is uniek op drie punten. Attero Wijster maakt als eerste composteringsinstallatie gebruik van Nabij-InfraRood (NIR) technologie. De NIRs herkennen  verschillende soorten plastic vervuiling in de compost en schieten deze van de lopende band uit de compost met blaasmondjes. Hierdoor is Attero in staat een zeer zuivere compost maken. Ten tweede wordt er met verscheidene technieken een lichte, vezelige compost gecreëerd die Attero als biosubstraat grondstof speciaal  maakt voor toepassing in potgrond die de mensen weer kunnen kopen in de tuincentra. Door ingrediënten voor potgrond en andere biosubstraten uit gft-afval te maken hoeft er minder veen te worden gewonnen wat weer CO2-uitstoot bespaart. Attero is de eerste en enige composteerder die uit gft-afval biosubstraat grondstoffen weet te maken die voldoen aan de richtlijnen voor RHP-certificering. En tenslotte is Attero met haar nieuwe nabewerking ook in staat om een zeer schone biomassa stroom uit gft-afval te maken. De na compostering overgebleven houtfractie uit het gft-afval wordt nu opgewerkt voor inzet in Attero’s biomassa-energiecentrale in Odiliapeel. De stoom uit deze centrale wordt ingezet bij het naastgelegen PEKA Kroef dat de stoom gebruikt om aardappels te stoomschillen die je weer in de supermarkt kunt kopen.

Beste CO2-footprint

Door deze uniek hoogwaardige productie van groengas, biosubstraat grondstoffen en hoogwaardige biomassa behaalt Attero’s nieuwe gft-verwerking in Wijster de beste CO2-footprint van Nederland. Attero is dan ook trots dat deze nieuwe investering in de nabewerking van compost van miljoenen euro’s ook de beoogde resultaten realiseert. Vanwege corona hopen we later in 2021 uiteraard onze klanten te kunnen verwelkomen voor een rondleiding door deze innovatieve nieuwe installatie.

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! Enkele keren per jaar informeren wij u over de belangrijkste en meest innovatieve ontwikkelingen van onze duurzame afvalverwerking. De nieuwsbrief biedt u praktische informatie, die u van pas kan komen voor een soepel verloop van uw contacten met ons bedrijf.

Mogen we weten waar uw interesse ligt? Dan sturen we u daarvoor de specifieke nieuwsbrief/brieven: