Circular award 2019 | Winnaar categorie kunststoffen

Cellucycle

Samen met Waterschappen halen we grondstoffen uit riolen!

Attero onderzoekt samen met enkele Waterschappen al langere tijd de gezamenlijke ambitie: “het terugwinnen van hoogwaardige grondstoffen uit laagwaardige reststromen”. Er lopen nu twee door de overheid gesubsidieerde projecten, die beide gericht zijn op grondstofproductie.

Er is heel veel synergiën tussen Attero en Waterschappen. Beide verwerken organische stromen en dat is energie-intensief. Door elkaar op te zoeken ontstaat een win-win situatie. Zo onderzoekt Attero samen met enkele Waterschappen in het project Cellucycle of er grondstoffen uit zeefgoed te produceren zijn. De Waterschappen in Nederland verwijderen in hun zuiveringsprocessen zo’n 200.000 ton toiletpapier per jaar. Dat kost heel veel energie en geld. Het project Cellucycle verwijdert de vezels van toiletpapier met zogenaamde fijnzeven aan het begin van de waterzuivering. Attero werkt vervolgens mee om er diverse herbruikbare grondstoffen van te maken.

De cellulosevezels van WC-papier zijn van hoge kwaliteit en zijn een kansrijke grondstof voor productie van achtereenvolgens suikers, melkzuur en PLA. Ook andere cellulosereststromen zijn geschikt als input voor dit proces, zoals luiers, organische reststromen en papier uit restafval.

PLA

PLA is een afbreekbaar biopolymeer, dat momenteel al veel toegepast wordt voor verpakkingsfolies. De toepassing is – net als bij PHA – echter beperkt door de relatief hoge kostprijs. Ook wordt PLA geproduceerd uit mais, graan of suikerriet, grondstoffen die ook als voedsel ingezet kunnen worden. Door cellulosevezels uit afvalwater te gebruiken, is de kostprijs lager, is de oorsprong duurzaam en krijgt de vraag naar PLA een ‘boost’.

CADoS

Ook kijkt Attero naar andere toepassingen voor zeefgoed zoals in het project CADoS. Hierin gebruikt Attero de cellulosevezel om slibstromen beter te ontwateren. Deze slibben die bij Waterschappen ontstaan hebben een grote potentie als grondstofbron.

Momenteel is Attero samen met Waterschappen, kennisinstellingen en andere stakeholders actief bezig deze techniek te ontwikkelen. Hiervoor zijn genoemde projecten gehonoreerd met een financiële ondersteuning van de overheid via onder andere de TKI-BBE regeling.

In een infographic vertellen we u graag meer over dit project.

Klik hier om de infographic te openen.

Op de hoogte blijven

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! Enkele keren per jaar informeren wij u over de belangrijkste en meest innovatieve ontwikkelingen van onze duurzame afvalverwerking. De nieuwsbrief biedt u praktische informatie, die u van pas kan komen voor een soepel verloop van uw contacten met ons bedrijf.

Mogen we weten waar uw interesse ligt? Dan sturen we u daarvoor de specifieke nieuwsbrief/brieven: