Attero tekent intentieverklaring Transport van afval over water

Tijdens een digitale meeting van Topsector Logistiek over vervoer van afval over water heeft Attero de intentieverklaring ondersteund voor een samenwerking om vervoer van afvalstromen te verschuiven van de weg naar het water. Naast Attero tekenden ook Irado, L’Ortye, Renewi, CBRB, CTT en van Berkel Logistics de intentieverklaring.

De bijeenkomst Afval over water stond in het teken van het betrekken, informeren en enthousiasmeren van ketenpartijen (inzamelaars, transporteurs, verwerkers en overheden) om te komen tot vervoer van afval over water. De sessie werd gezamenlijk georganiseerd door de provincie Limburg, de Topsector Logistiek en het Topcorridorsprogramma. Geconstateerd is dat de logistiek van afval complex en situatieafhankelijk is. Een totale ketenregisseur ontbreekt, waardoor partijen onvoldoende op elkaar zijn aangesloten. Ook veranderen de te transporteren afvalstromen door toenemend hergebruik (“afval is grondstof”). Langdurige verwerkingscontracten bieden een goede impuls om afval over water mogelijk maken ten opzicht van de investeringen die hiervoor benodigd zijn.

Attero doet onderzoek met Bureau Voorlichting Binnenvaart naar een aantal concrete verbindingen over water naar de twee afvalenergiecentrales van Attero in Moerdijk en Wijster. Partijen delen dat samenwerking in de keten nodig is en de kansen voor een doorbraak zijn er nu. Er zijn concrete middelen zoals de Kademuurregeling, de Modal Shift regeling en de inzet van logistiek makelaars, die overheden en bedrijven helpen bij de concrete stappen alles in gang te kunnen zetten. De modal shift van het vervoer van afval van de weg naar het water kan een significante bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. 

Attero draagt met haar locaties concreet bij aan de intentie om afval over water mogelijk te maken. Doet u ook mee?  

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.