Energietransitie beleid
Bij juist beleid helpt energie uit afval Nederland verder in zelfvoorziening van duurzame warmte, groengas en elektriciteit.
Afvalenergiecentrales vervangen nu al 1,5 miljard m3 aardgas
Nederland is tot na 2050 volgens staatsbedrijf Energie Beheer Nederland afhankelijk van de import van energie. Afvalenergiecentrales produceren hernieuwbare warmte en elektriciteit. Volgens Martien Visser, Corporate Strategie Gasunie, vervangen Nederlandse afvalenergiecentrales nu 1,5 miljard m3 aardgas. Het idee van het Ministerie van I&W om de capaciteit van Nederlandse afvalenergiecentrales voor 2050 af te bouwen maakt ons nog afhankelijker van de import van energie, bemoeilijkt het behalen van de hernieuwbare energiedoelstellingen en leidt tot hogere kosten voor de burger.
Afvalenergiecentrales zijn belangrijke bron voor duurzame stadsverwarming
In Nederland zijn alle afvalenergiecentrales gekoppeld aan stadsverwarming en/of een stoomnet voor de industrie. In het Klimaatakkoord en nieuwe Regeerakkoord staat de ambitie om warmtenetten door te ontwikkelen om van aardgas los te komen. Afvalenergiecentrales zijn een grote, betrouwbare warmtebron in dergelijke warmtenetten die samen met andere duurzame warmtebronnen steeds meer huizen en bedrijven van duurzame warmte kunnen voorzien.
Stortplaatsen zijn ideale locatie voor duurzame energieopwekking
Land in Nederland is schaars en daarom is de aanleg van zonneparken op landbouwgrond volgens de Zonneladder de minst gewenste optie. Gesloten delen van stortplaatsen zijn ideale locaties voor de aanleg van zonneparken. Een ideale hellingshoek voor een optimaal rendement en meestal op locaties waar ze niet of nauwelijks worden opgemerkt. Er zijn steeds meer mogelijkheden om stortplaatsen door te ontwikkelen, voor recreatie (fietsen, skiën, wandelen) en nu ook voor zonneparken.