Attero investeert in CO2-reductie
Attero investeert al decennia in de duurzamere verwerking van afvalstromen. Tot begin van de negentiger jaren werd restafval in Nederland nog veel gestort. Gestort restafval stoot methaan uit, een agressief broeikasgas. De afvalsector – en ook Attero – heeft geïnvesteerd in afvalenergiecentrales waardoor restafval niet langer wordt gestort, maar wordt omgezet in duurzame energie. Daarnaast onttrekt Attero het methaan uit de stortplaatsen om er groengas van te maken. Stortvakken die niet meer gebruikt worden, worden afgedekt en doorontwikkeld voor recreatiedoeleinden. De CO2eq-emissies van restafvalverwerking in Nederland zijn hierdoor maar liefst zeventig procent lager dan in 1990.
Attero’s CO2-footprint
Attero wil zijn emissies verder verminderen en uiteindelijk klimaatneutraal worden. In 2022 stootte Attero in totaal 864 kiloton CO2-equivalent uit. Het merendeel van de emissies werd veroorzaakt door de verbranding van restafval voor energiewinning (631 kiloton). Restafval bestaat grotendeels uit fossiele inhoud zoals plastic, dat bij verbranding fossiele CO2-emissies veroorzaakt. Methaanemissies van stortplaatsen zijn in 2022 verder gedaald tot 151 kiloton.
Om de emissies verder te verminderen en meer te recyclen, investeert Attero in nascheiding van verpakkingsmateriaal, zoals plastic verpakkingen. Dit betekent dat er minder plastic wordt verbrand en fossiele CO2-emissies verder worden gereduceerd.
De grootste reductie kan echter worden bereikt met Carbon Capture & Storage (CCS). CO2 wordt opgevangen uit de rookgassen van de afval-naar-energie-installatie en opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. We ontwikkelen CO2-afvanginstallaties op beide afvalenergiecentrales. Voor onze afvalenergiecentrale in Moerdijk zijn we van plan om hoogwaardige certificaten voor CO2-verwijdering (CORCs) te leveren, ondersteund door permanente, gecertificeerde CO₂-opslag die meer dan 1.000 jaar meegaat.
Vermeden emissies
Met haar activiteiten creëert Attero ook vermeden emissies. Door secundaire grondstoffen te maken zoals gerecycled plastic, metalen en compost hoeven deze grondstoffen niet nieuw gewonnen te worden. Bedrijven die Attero’s secundaire grondstoffen in 2022 inzetten vermeden daarmee 249 kton CO2-emissies. Attero produceert ook elektriciteit, stoom, warmte, groengas en duurzame brandstoffen uit afval die energie uit fossiele bronnen vervangt. In 2022 werd met deze energie 693 kton aan CO2-emissies vermeden. In totaal vermeed Attero in 2022 maar liefst 942 kton aan CO2-emissies in de keten.