Bouw nieuwe vergistingsinstallatie Venlo

In Venlo is de gaskraan van de huidige vergister dichtgedraaid en de installatie stilgezet. Dit jaar starten we met de bouw van een nieuwe installatie.

Projectontwikkelaar Organisch Sef Welles: “Het project Groen gas Venlo heeft als doel om het afval op een effectievere manier te vergisten. En om meer biogas te maken dat omgezet zal worden in groen gas. Daarnaast wordt de verwerkingscapaciteit voor het gft vergroot.”

Strategische doelstelling

Het project Groen gas Venlo komt voort uit de strategische doelstellingen van Attero. “Attero wil meer groen gas produceren. Dit wordt vanuit de overheid gestimuleerd, omdat zij het aardgasverbruik wil verminderen. Dit kan door de inzet van meer warmtepompen, maar de overheid wil ook de totale productie groen gas in Nederland met factor tien verhogen. Als Attero willen we hier een bijdrage aan leveren. Dit project in Venlo is een begin, er volgen nog meer projecten op andere locaties.”

Huidige en nieuwe situatie

Tot nu toe produceerden we in Venlo ook al biogas. En hier maakten we dan weer groene stroom van. Deze productie dekte een deel van ons eigen energieverbruik. In de nieuwe situatie gaan we meer biogas produceren en dat omzetten in groen gas, voldoende voor zo’n 4.000 huishoudens.”

Verwerkingscapaciteit verhogen

In de nieuwe situatie wordt ook de verwerkingscapaciteit verhoogd. “Naast dat we op een effectievere manier meer groen gas willen produceren, is er ook steeds meer gft-aanbod omdat mensen hun afval steeds beter scheiden. Door de capaciteit te verhogen, kunnen we meer organisch afval verwerken.”

Naast meer groen gas levert een nieuwe vergistingsinstallatie ook nog andere voordelen op. “De nieuwe installatie zal zodanig worden uitgerust dat we de hoogste kwaliteit compost uit de biomassa overhouden, zodat we deze ook aan de oppotgrondsector kunnen afzetten. Een mooie bijkomstigheid is dat in de nieuwe situatie alle milieu-emissies geminimaliseerd worden. Zo gaan we CO2 opvangen zodat deze bijvoorbeeld in kassen ingezet kan worden en halen we ammoniak uit de proceslucht en maken hier een duurzame meststof van.”

Planning

De bouw start later dit jaar. Eerst zal de huidige vergistingsinstallatie gesloopt worden, daarna kunnen we beginnen aan de nieuwbouw. De planning is dat we in de loop van 2025 in productie kunnen gaan.”

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.