Composteerbare koffiepads en theezakjes dit jaar nog bij het gft

De koffie- en theebranche gaat op korte termijn op landelijke schaal composteerbare koffiepads en theezakjes op de markt brengen, zodat ze voortaan bij het gft kunnen. Attero is via de Vereniging Afvalbedrijven mede ondertekenaar van deze Green Deal.

In de loop van dit jaar moet ten minste 75 procent van de koffiepads en theezakjes die op de Nederlandse markt worden aangeboden composteerbaar zijn. Uiteindelijk moeten alle bedrijven die in Nederland opereren overstappen op composteerbare koffiepads en theezakjes. Dit betekent een potentiële toevoeging van zo’n 88 kton gft op jaarbasis.
Dit is het doel van de Green Deal ‘koffiepads en theezakjes’ waarvoor demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag 14 april het startschot heeft gegeven. Hierin beloven koffie- en theebedrijven gezamenlijk om zo snel mogelijk over te stappen op composteerbare koffiepads en theezakjes.
Van Veldhoven: “Met deze Green Deal zijn composteerbare theezakjes en koffiepads die veilig in de gft-bak kunnen een stap dichterbij. Goed voor het milieu en voor een gezonde toekomst."

Vereniging Afvalbedrijven
Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven: “Wij juichen deze stap toe. Hoe meer gft, hoe beter. Gft-recycling is belangrijk binnen de transitie naar de circulaire economie. Met het composteren van gft sluiten we de kringloop. Kwaliteit staat voor ons daarbij altijd voorop. Alleen van schone gft kunnen we schone compost van hoge kwaliteit maken. Compost van hoge kwaliteit is essentieel voor de Nederlandse bodem. Het zorgt voor een vruchtbare bodem waarop ons voedsel duurzaam wordt geteeld, nu en in de toekomst.”

Koffiecups
Koffiecapsules worden nadrukkelijk uitgesloten van deze Green Deal, zo laat branchevereniging Koffie & Thee Nederland weten. Deze horen volgens haar bij het restafval. De vereniging onderzoekt in samenwerking met haar leden actief naar oplossingen, op zowel nationaal als Europees niveau, voor het beter recyclebaar maken van de verschillende soorten koffiecapsules.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.