FNV roept kabinet op om importheffing op afval in te trekken

Woensdag 17 Februari 2021
 
Vakbond FNV en de werkgeversorganisatie hebben Staatssecretaris van Veldhoven een brief gestuurd om het kabinet op te roepen om de importheffing op afval per 1 januari 2022 in te trekken.

De importheffing is slecht voor de werkgelegenheid en beperkt de mogelijkheden voor afvalbedrijven om te investeren in duurzame innovaties. Bovendien leidt de importheffing niet tot de beoogde CO2-besparing van 0,2 Mton maar zelfs tot 0,9 Mton meer CO2-uitstoot in Europa. Afvalverwerking is een Europese markt. Nederland importeert 1,5 miljoen ton restafval, maar exporteert ook weer 12 miljoen ton ander afval waar Nederland onvoldoende mogelijkheden voor heeft. Alleen met samenwerking kunnen we in Europa afval zodanig verwerken dat de CO2-uitstoot maximaal gereduceerd wordt.

Om de importheffing ingetrokken te krijgen heeft de Nederlandse afvalsector bij het Ministerie een alternatief plan ingediend die wel tot de beoogde CO2-besparing leidt en bovendien zorgt voor behoud van werkgelegenheid. Het is hoog tijd dat de regering dit plan omarmt en besluit om de importheffing per 1 januari 2022 in te trekken.

Persbericht FNV: klik hier.

Klik hier voor de brief die vakbond FNV en de werkgeversorganisatie naar het kabinet hebben gestuurd.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.