Gaan intelligente camera’s ons helpen om tot schone grondstoffen te komen?

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft adviesbureau Stantec een verkennend onderzoek gedaan naar de technische mogelijkheden die sensortechnologie kan bieden om juiste afvalscheiding te stimuleren. Specifiek richt de verkenning zich op twee vormen van verbeterde afvalscheiding: het detecteren van stoorstoffen in gft én het detecteren van gft dat zich nog in aangeboden restafval bevindt (klik hier voor het rapport).

Onze Zuiderburen hebben de woord bij de daad gevoegd en RENEWI België gaat vanaf midden 2022 alle trucks uitrusten met artificieel intelligente camera’s.Deze trucks zijn voorzien van slimme camera’s. Deze camera’s maken verschillende foto’s van het afval dat per klant geaccepteerd wordt en die foto’s zullen door AI algoritmes verwerkt worden om automatisch materialen te herkennen. De afvalinzamelaar moet alle feedback die hij aan zijn klanten geeft, registreren. Om deze feedback volledig objectief te maken, is doorgedreven automatisering van de acceptatie van het afval door middel van artificieel intelligente camera’s nodig zodat deze acceptatie niet handmatig door de chauffeur gebeurt zoals dat nu het geval is. Zo monitort Renewi het sorteergedrag en heeft inzicht in het soort afval, de volumes en de waarde.

In Nederland kan dergelijke technologie hopelijk ook bijdragen aan schoner ingezamelde stromen. De vervuiling in bijvoorbeeld gft- en pmd-afval is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het overheidsbeleid Van Afval Naar Grondstof richtte zich tot voorkort vooral op het terugdringen van de hoeveelheid restafval, terwijl in het nieuw aangekondigde ‘Uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof - Huishoudelijk Afval 2021-2025’ ook juist de kwaliteit van inzameling focus krijgt.

Laten we hopen dat ook in Nederland zo vroeg mogelijk in de keten gestuurd gaat worden op kwaliteit van de grondstoffen. Attero juicht dergelijke initiatieven van harte toe.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.