Peka Kroef en Attero verlengen overeenkomst voor duurzame warmtelevering

Ook de komende jaren zal afvalrecyclingbedrijf Attero stoom leveren aan de productieprocessen van Peka, specialist in het verwerken van aardappelen tot koelverse specialiteiten. Partijen tekenden een nieuwe overeenkomst waarbij de stoomlevering met minimaal vijf jaar wordt voortgezet.

De stoom wordt geproduceerd in Attero’s biomassa-energiecentrale in Odiliapeel welke in 2015 in gebruik is genomen. De biomassa-energiecentrale kent een energierendement van ruim 91 procent. De verwerkte biomassa ontstaat bij de recycling van groenafval en groente-, fruit- en tuinafval (gft) van gemeenten uit de regio. Attero is marktleider op dit gebied. Het grootste deel van het ingezamelde groen en gft wordt opgewerkt tot hoogwaardige bodemverbeteraars zoals compost. De houtachtige fractie die na deze compostproductie overblijft wordt omgezet in stoom. 

Foto: Paul Ganzeboom (CEO Attero) en Edwin Holleman (CEO Peka Kroef).

De geproduceerde stoom wordt via een stoomleiding geleverd aan het naastgelegen Peka Kroef om aardappels te stoomschillen. Met deze stoomlevering bespaart Peka Kroef jaarlijks de inzet van zeven miljoen kubieke meter aardgas. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van circa 4.500 huishoudens. Dankzij deze inzet wordt de CO2-uitstoot van de stoomvoorziening voor Peka Kroef met maar liefst zestig procent gereduceerd. Deze stoomlevering draagt dan ook belangrijk bij aan het Nederlandse klimaat- en energiebeleid, maar past ook naadloos in de filosofie van Peka Kroef om consumenten een gezond en duurzaam geproduceerd product aan te bieden.

Met de nieuwe overeenkomst wordt de duurzame samenwerking tussen Peka Kroef en Attero door CEO’s Edwin Holleman en Paul Ganzeboom weer langjarig bestendigd.

 

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.