Onderzoek toont aan dat de importheffing slecht is voor klimaat, milieu, recycling, energierekening en werkgelegenheid.
Downloads:
-
Onderzoeksinstelling TNO publiceerde april 2020 een onderzoek naar de CO2-effecten van de importheffing. “Conclusie: Wanneer we over de Nederlandse grenzen heen kijken en de additionele effecten binnen Europa meenemen blijkt dat het stoppen met de energieterugwinning uit buitenlands afval door een importheffing jaarlijks tot 937 kton meer CO2-emissies op Europees niveau leidt. Hierdoor zal de kans op ongewenste klimaateffecten in Nederland ook toenemen”.
-
Milieuadviesbureau CE Delft had in 2019 de factsheet van de Rijksoverheid van commentaar voorzien en gaf nu nadere duiding op de door de overheid verwachte 0,2 Mton Nederlandse CO2-besparing in een kort rapport (april 2020). Hierbij enkele quotes uit het rapport: “Doorvoeren van deze preciseringen leidt tot de conclusie dat de netto CO2-reductie in Nederland door de importheffing ligt tussen de 0 en 0,2 Mton CO2, als we ervan uitgaan dat een lagere elektriciteitsproductie door AVI’s door minder afval wordt opgevangen door andere elektriciteitsproductie in Nederland”. “Deze te verwachten extra stort in het VK in 2020/2021 zal met name extra methaanemissies veroorzaken waardoor het emissievoordeel in Nederland ook leidt tot een mondiale toename van de CO2-emissie als gevolg van de importheffing op de korte termijn”.
-
Internationaal milieuadviesbureau Eunomia met kantoren in o.a. Londen, Bristol en Brussel analyseerde de gevolgen van de importheffing vanuit Brits perspectief (maart 2020): “The off-take capacity of other European nations is insufficient to absorb the amount of waste that was being taken by the Netherlands, thus leaving domestic UK treatment as the only option. Since there is currently an EfW treatment capacity gap in the UK, landfill is left as the only other viable destination. Although the exact tonnages affected cannot be predicted with certainty, there is already evidence that material will be sent to landfill as a direct result of the Dutch waste import tax, such as Essex County Council diverting 200,000 tonnes per annum. (…) Waste that is diverted to landfill is unlikely to go through such advanced pre-treatment as that destined for RDF, which means that the import tax will also lower the amount of recycling taking place in the United Kingdom”.
-
Het Britse Footprint Services analyseerde op basis van data van de Environment Agency over januari-februari 2020 de effecten van de importheffing op de export vanuit Engeland: “It is entirely plausible that around half a million tonnes of RDF will need a new destination as a direct consequence of the Dutch tax. Sadly, it is highly likely that much of this will end up in landfill sites across the UK, given the lack of available capacity at Energy from Waste facilities in the UK and abroad, resulting in higher CO2 emissions”.
- PwC onderzoek (in opdracht van Vereniging Afvalbedrijven) toont aan dat binnen de Nederlandse grenzen de CO2-besparing niet 0,2Mton maar maximaal 0,03 Mton kan zijn, naast de CO2-weglekeffecten in het buitenland. Daarnaast zal er minder hernieuwbare energie geproduceerd worden en worden afvalbedrijven sterk geraakt. Daarnaast zullen de dalende poorttarieven ontdoeners minder prikkels geven om afval te scheiden, en zullen verwerkers minder ruimte hebben om recycling competitief in de markt te zetten ten opzichte van verbranden. Klik hier voor het onderzoek.
- Eunomia onderzoek (in opdracht van RDF Industry Group) toont aan dat in 2018 maar liefst 370.000 ton CO2 is bespaard met de import van brandbaar restafval naar Nederland vanuit Groot-Britannië en Ierland. Klik hier voor het onderzoek.
- CE Delft onderzoek toont aan dat het veel beter voor het milieu is om afval in Nederland om te zetten in energie dan het in Engeland te storten. Klik hier voor het onderzoek van CE Delft.
- CEWEP onderzoek toont aan dat we in 2035 nog 41 miljoen ton verbrandingscapaciteit tekort komen in Europa als we het in 2035 voor elkaar krijgen om 65% te gaan recyclen en nog maar 10% huishoudelijk afval te gaan storten. Nu wordt er nog jaarlijks 60 miljoen ton brandbaar afval in Europa gestort: Klik hier voor het onderzoek.
Meer informatie?
Neem contact op met Attero woordvoerder Robert Corijn:
E-mail: robert.corijn@attero.nl
Telefonisch: (06) 15 85 70 95