Attero breidt composteringscapaciteit uit in Noord-Nederland

Vanwege een groeiend aanbod van groente-, fruit- en tuinafval (gft) heeft Attero besloten om haar derde composteringshal in Wijster weer in gebruik te nemen. Met deze extra hal is 90.000 ton extra gft-verwerkingscapaciteit in Wijster gecreëerd.

In enkele maanden tijd werd de hele hal gereviseerd. De elektra werd vernieuwd, besturingstechnieken en hydraulische aandrijving aangepast en de omzet- en graafmachine gereviseerd. Samen met lokale aannemers, installateurs en machinebouwers is de revisie in eigen beheer uitgevoerd.

Composteringscapaciteit eenvoudig verder uit te breiden indien nodig

John van Haeff, Manager Organisch bij Attero, is trots op de uitbreiding: “We verwerken hier gft-afval uit Friesland, Groningen en Drenthe. Omdat er met de ingebruikname van de derde hal nu ruim voldoende composteringscapaciteit voor de Noordelijke drie provincies is, ontvangen we in Wijster ook gft-afval uit andere provincies. En mocht er in de toekomst nog behoefte zijn aan extra composteringscapaciteit in Noord-Nederland, dan kunnen we ook op een eenvoudige wijze en binnen korte termijn een extra composteringshal in gebruik nemen.”

De gft-vergistings- en composteringsinstallatie in Wijster is de meest geavanceerde en innovatieve van Nederland. Het keukenafval uit het gft-afval wordt eerst uit gezeefd en in een vergistingsinstallatie omgezet tot groengas. Dit groengas is via NTA8080-certificering verkrijgbaar voor gemeenten om het gasverbruik in hun gemeente te vergroenen en het aardgasverbruik te verminderen. Wat overblijft wordt gecomposteerd in de composteringshallen. De compost wordt vervolgens opgewerkt in Attero’s nabewerkingsinstallatie die vorig jaar met een miljoeneninvestering werd geüpgraded.

Unieke nabewerking voor een nog betere compost

De innovatieve nabewerkingsinstallatie is uniek op drie punten. Attero Wijster maakt als eerste composteringsinstallatie gebruik van Nabij-InfraRood (NIR) technologie. De NIRs herkennen  verschillende soorten plastic vervuiling en schieten deze van de lopende band met blaasmondjes zodat zoveel mogelijk voorkomen wordt dat deze in Attero’s eindproducten terecht komen. Ten tweede wordt er met verscheidene technieken een lichte, vezelige compost gecreëerd die Attero als biosubstraat grondstof speciaal  maakt voor toepassing in potgrond die de mensen weer kunnen kopen in de tuincentra. Door ingrediënten voor potgrond en andere biosubstraten uit gft-afval te maken hoeft er minder veen te worden gewonnen wat weer CO2-uitstoot bespaart. Attero is de enige gft-composteerder die grootschalig uit gft-afval biosubstraat grondstoffen weet te maken die voldoen aan de richtlijnen voor RHP-certificering. En met de nieuwe nabewerking is Attero als geen ander in staat om aan de nieuwe composteisen te voldoen zoals door BO Akkerbouw in het vooruitzicht zijn gesteld. En tenslotte is Attero met haar nieuwe nabewerking ook in staat om een zeer schone biomassa stroom uit gft-afval te maken. De na compostering overgebleven houtfractie uit het gft-afval wordt nu opgewerkt voor inzet in Attero’s biomassa-energiecentrale in Odiliapeel. De stoom uit deze centrale wordt ingezet bij het naastgelegen PEKA Kroef dat de stoom gebruikt om aardappels te stoomschillen die je weer in de supermarkt kunt kopen.

Persvragen?
Neem contact op met Robert Corijn, robert.corijn@attero.nl of (06) 15 85 70 95.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.