Attero neemt deel aan PPS Circulaire Groeimedia
De markt voor groeimedia ontwikkelt zich wereldwijd stormachtig. Europese potgrondbedrijven zijn toonaangevend zowel qua kwaliteit als teeltkennis. Om dit voordeel uit te bouwen is het noodzakelijk dat er meer veenvervangers op de markt komen. Beschikbare alternatieven zijn kokosproducten, houtproducten, vezelproducten als gras en hennep en lokale organische reststromen. De Nederlandse organische reststromen zijn zonder bewerking meestal ongeschikt als wortelmedium door te hoge zoutlast, te hoge zuurgraad, licht groei remmende stoffen en te lage stabiliteit. Daarom wordt in de PPS Circulaire Groeimedia door negen partijen bewerkingstechnieken ingezet waarmee nieuwe vezelproducten en organische restproducten met een hoge kwaliteit geproduceerd kunnen worden.
De Nederlandse markt voor wortelmedia (4 Mm3/jaar) is omvangrijk en kan niet worden bediend met maar één product. Daarom werken vier bedrijven samen met als core business het inzamelen en verwerken van organische restproducten. Zij richten zich op verschillende organische restproducten en verschillende markten. De aanpak betreft het uitwassen en neutraliseren van compost en houtvezel door Attero. Het stabiliseren van organische reststoffen tot zoutarme biochar door Den Ouden en voedingsrijke ecochar voor de vollegrond door Mavitec. Het binden van plantenvezels tot vormvaste groeimedia neemt Terrafibre voor rekening. De deelnemende potgrondbedrijven Jiffy, BvB-Kekkilä en Pokon Naturado, kunnen de producten mengen en met de juiste begeleiding aanbieden aan telers en consumenten. De onderzoeksbedrijven Wageningen University & Research, businessunit Glastuinbouw, en TNO onderzoeken specifieke vragen. Het past bij de leidende positie van Europese potgrondbedrijven dat alleen kwalitatief onderscheidende producten gemaakt worden.
Voor teeltbedrijven in de glastuinbouw en retailers betekent een succesvol product een maatschappelijker beter geaccepteerd product. Voor akkerbouwbedrijven betekent het gebruik van gestabiliseerde organische stof dat het organische stofgehalte van de bodem verhoogd wordt. Omdat biochar zo stabiel is, geldt dit als negatieve uitstoot van koolzuurgas. De sector glastuinbouw draagt met deze mogelijkheden op verschillende manieren bij aan maatschappelijke verwachtingen en een meer circulaire economie.