Attero roept op om juiste wegwerpwijzers op verpakkingen te plaatsen

Er is steeds meer aandacht voor plastic vervuiling in het milieu bij consumenten en producenten. Hierdoor ontstaat de neiging om producten te (ver)kopen die minder plastic lijken te bevatten. De Single Use Plastics wetgeving voor allerlei wegwerpproducten versnelt deze trend. Sommige productontwerpers kiezen daarbij voor het op de markt brengen van artikelen en verpakkingen met een logo of opschrift  erop dat het artikel composteerbaar is en bij het gft-afval kan worden afgedankt.

Maak wegwerpinstructies op producten consistent met de wel/niet-lijsten van de overheid

Als marktleider in de verwerker van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) wijzen wij consumenten en productontwerpers graag op het geldende overheidsbeleid. De Rijksoverheid heeft samen met de  Nederlandse Vereniging van Reinigingsdiensten (NVRD), Milieu Centraal, de Vereniging Afvalbedrijven en KIDV duidelijke wegwerpwijzers opgesteld in welke bak je welk afval moet gooien. Op de ‘Wel/niet lijst voor gft-afval’ staat dat geen enkele soort verpakking thuis hoort in het gft-afval. Het is dan ook onjuiste en misleidende informatie om op een product of verpakking te stellen dat het artikel bij het gft-afval mag worden gedeponeerd en composteerbaar is.

Als gemeenten en producenten de juiste wel/niet-lijst volgen dan recyclen we samen meer

Attero heeft een infographic uitgebracht om duidelijk te maken waarom artikelen niet als composteerbaar mogen worden bestempeld en onder welke uitzonderlijke voorwaarden dit wel mogelijk is. We hopen hiermee begrip en kennis te ontwikkelen bij productontwerpers zodat we samen meer en beter kunnen recyclen. 

Attero vindt het belangrijk dat Nederland meer en schoner gft-afval gaat inzamelen, zodat we meer en schone compost voor onze boeren kunnen produceren. Juiste en consistente instructies naar de burger vanuit alle partijen zijn daarbij essentieel. Dat betekent dat producenten op hun producten de juiste wegwerpinstructies moeten gebruiken. En dat gemeenten actief de juiste ‘Wel/niet lijst voor gft-afval’ van de Rijksoverheid zouden moeten communiceren aan de burger. We hebben de afgelopen jaren namelijk de hoeveelheid vervuiling in gft-afval schrikbarend zien stijgen van 0,85% rond het jaar 2000 naar circa 4,3% in 2020. De hoeveelheid fossiel plastic die in Nederland bij het gft-afval werd gegooid is in diezelfde tijd gegroeid van jaarlijks bijna zes miljoen kilo naar bijna twaalf miljoen kilo. Als we met zijn allen de burger beter informeren dan kunnen we meer en schonere compost maken en kunnen we ook meer plastic recyclen. We hopen dan ook dat de infographic breed gedeeld gaat worden onder productontwerpers en hen inspireert voor circulaire oplossingen te kiezen.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.