Duitsland geeft goede voorbeeld met nieuwe kwaliteitsnormen gft-afval Duitsland geeft goede voorbeeld met nieuwe kwaliteitsnormen gft-afval

Duitsland neemt in Europa de leiding om de kwaliteit van ingezamelde afvalstromen op een hoger plan te tillen door kwaliteitseisen wettelijk vast te leggen, namelijk voor ingezameld groente-, fruit- en tuinafval (gft). Nederland toont in haar nieuwe beleid ook ambitie om meer focus op kwaliteit te leggen. Attero zou het toejuichen als deze ambitie leidt tot het opnemen van kwaliteitseisen in het nieuwe Circulaire Materialen Plan van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, zodat we niet alleen meer, maar vooral schonere gft krijgen.

Op 5 mei 2022 is in de Duitse Bondsdag de herziening afvalstoffenwet afgekondigd en daarmee ook de wijziging van de Bioabfall verordening. Dit betekent dat in Duitsland met ingang van mei 2025 de maximaal toegestane vervuiling van gft-afval wettelijk vastgesteld is op drie procent. Nederland kent geen landelijke kwaliteitsnorm waardoor gemeenten momenteel individueel bepalen welke norm zij gewenst vinden, waarbij meestal voor vijf procent gekozen wordt.

Met de Duitse aankondiging zullen de wijzigingen die zijn ingevoerd door de wijziging van de BioAbfall verordening geleidelijk in werking treden:

  • Toepassingsgebied wetgeving op 1 mei 2023,
  • Geschiktheid gft-inzamelzak op 1 november 2023 en
  • Controlewaarden en recht van afkeuring op 1 mei 2025.

Controlewaarden op kunststof in gft

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de maximaal toegestane vervuiling van gft en andere organische reststromen. Het betreft geen grenswaarden, maar “controle”-waarden voor kunststof:

  • In vloeibaar gft maximaal 0,5 % kunststof > 2 mm (bijvoorbeeld overdatummateriaal)
  • In vast Bioafval maximaal 0,5 % kunststof > 20 mm (bijvoorbeeld groenafval)
  • In gft van huishoudens maximaal 1 % kunststof > 20 mm

Bij meer dan 3% totaal vervuiling heeft een verwerker het wettelijk recht om gft te weigeren en terug te sturen naar de ontdoener. Belangrijk is dat zichtcontroles (visuele inspecties) volstaan. Dit betekent dat niet bij elke afkeur een juridisch traject kan ontstaan over de juistheid van de beslissing.

In onderstaande beslisboom is overzichtelijk weergegeven hoe de acceptatie voortaan zal verlopen.

Gft-inzamelzak

De biologisch afbreekbare gft-inzamelzak moet per 1 november 2023 aan de volgende eisen voldoen:

  • Certificering volgens DIN EN 13432 of DIN EN 14995,
  • Aanvullende certificering van volledige desintegratie groter dan 2 mm binnen 6 weken na compostering (in plaats van de huidige 12 weken)
  • Productie op basis van overwegend hernieuwbare materialen grondstoffen
  • Etikettering door middel van een kiemplantlogo en een duidelijk herkenbaar raster. De gft inzamelzak moet dus duidelijk herkenbaar zij

Alle andere afbreekbare plastic producten (zoals bijvoorbeeld horeca servies, koffiecapsules, verpakkingen, draagtassen, etc.) zijn niet toegestaan om bij het gft af te danken. Deze composteerbare producten zullen net als conventionele kunststoffen als vervuiling beoordeeld worden.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Met deze wettelijke stappen probeert Duitsland de vervuiling van gft wettelijk te beteugelen en garant te staan voor schone en veilige compost. Als marktleider in gft-verwerking juicht Attero dit voorbeeld van harte toe. Attero zou graag zien dat vergelijkbare maatregelen ook worden opgenomen in het Circulair Materialen Plan dat momenteel ontwikkeld wordt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.