Nederland: land van eeuwige afvalbergen? Als het aan Attero ligt niet!

Samen ruimen we op voor toekomstige generaties met het project introductie Duurzaam Stortbeheer.

Een ingepakt ‘cadeau’ voor onze kinderen?

Om te voorkomen dat afval in de bodem lekt, verpakken we onze stortplaatsen zorgvuldig. De hermetisch afgesloten stortplaatsen moeten we eeuwig in de gaten houden en hebben beperkte gebruiksmogelijkheden.

Die zorg dragen we over aan onze (klein)kinderen, zij weer aan hun (klein) kinderen, en zo gaat het eeuwen door.

Of: in 10 jaar een nieuwe bestemming!

Onze stortplaats in Bergen op Zoom: Kragge II is een van de drie pilotlocaties voor het tien jaar durende landelijke proefproject introductie Duurzaam Stortbeheer (iDS). Als het experiment slaagt, behoort de tot nu toe wettelijk vereiste eeuwigdurende nazorg van gesloten stortlocaties tot het verleden. Deze zorg hoeft dan niet meer te worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Een voormalige stortplaats vereist dan geen bijzondere aandacht meer en een bovenafdichting is niet meer nodig. De resultaten van het pilotproject zijn zowel binnen als buiten onze landsgrenzen interessant voor economie en milieu.

Per jaar produceren we in Nederland ongeveer 60 miljoen ton afval. Verreweg het meeste van dit afval kunnen we recyclen of op een andere manier nuttig toepassen. Van de 60 miljoen ton blijft hierdoor minder dan twee miljoen ton afval over. Dit afval belandt op een stortplaats. Op deze stortplaats blijft het afval – zorgvuldig ingepakt – voor altijd liggen. Dit ingepakte afval vraagt eeuwigdurende controle en onderhoud om te voorkomen dat de omgeving verontreinigd raakt.

Dit is de aanleiding voor de afvalbranche, de provincies en het ministerie van Infrastructuur en Milieu om te onderzoeken of een andere en betere werkwijze bestaat. Gezamenlijk is het programma introductie Duurzaam Stortbeheer (iDS) vormgegeven. Centraal staat de vraag of het mogelijk is verontreiniging binnen de stortplaats onschadelijk te maken. Dat is belangrijk voor ons en voor toekomstige generaties, die we niet willen belasten met ons afval.

Op 1 juli 2016 is het tien jaar durende experiment Duurzaam Stortbeheer officieel gestart. In 2021 heeft een tussenevaluatie plaatsgevonden. Lees hier het rapport: Tussenevaluatie Duurzaam Stortbeheer

Bekijk de website van iDS voor meer informatie over het project en de voortgang.

Animatie IDS

We leggen je in een animatie uit hoe het project Duurzaam Stortbeheer in Bergen op Zoom werkt.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.