Projectdoelstellingen

Projectnaam: AGANFOILS – As Good as New Foils. Projectnummer: LIFE15ENV/NL/000429.

Doelstelling 1

Demonstreren dat post-consument folie kan worden gerecycled tot een hoge kwaliteit regranulaat met een goede efficiëntie en op duurzame en spaarzame wijze, waarmee de inzet van virgin materiaal beperkt kan worden.

Dit doel is bereikt. Het is Attero gelukt, LDPE granulaat te produceren van 100% gerecyclede folies uit huishoudelijk afval. In een aantal producten, wordt dit materiaal ondertussen gebruikt voor de productie van plastic eindproducten zonder gebruik van nieuw materiaal. Vanwege de relatief hoge vervuilingsgraad van het grondstofmateriaal, hebben we een relatief hoge hoeveelheid residu, om aan de kwaliteitseisen van onze klanten te voldoen. Echter het residu bevat een hoog aandeel plastics (mix van alle soorten plastic) en we zijn er mee bezig om recycling outlets te vinden voor deze plastics, waardoor de gebruiksopbrengst omhoog zal gaan. De totale opbrengst kan groeien tot 65%, wat de efficiëntie naar het gewenste niveau brengt. De kwaliteit van het granulaat is nu goed en zou kunnen worden gebruikt voor de productie van geblazen folie, maar wordt hoofdzakelijk gebruikt in de dik-gelaagde markt, enkel om economische redenen. De olieprijzen waren relatief laag, dus de prijzen van nieuwe plastics waren ook vrij laag, waardoor de prijzen voor het regranulaat onder het niveau van de geanticipeerde business case vielen. Verwerkers gebruiken nieuw materiaal, vanwege de lage prijzen en omdat het hergebruik van plastics niet verplicht is. Met het herstel van de olieprijzen en de geanticipeerde regelgeving voor het verplichten van toepassing van gerecyclede inhoud, voorzien wij dat regranulaatprijzen worden opgedreven om de economie te laten werken. We zien momenteel de eerste tekenen van deze ontwikkeling in de markt. De huidige focus op het produceren van regranulaat op dik-gelaagde markt kwaliteit heeft het voordeel van betere beschikbaarheid van de productielijnen en hogere opbrengst.

Doelstelling 2

Een volledig geïndustrialiseerde schaal van afval-tot-grondstof plastic recycling process demonstreren door gebruik van state of the art apparatuur in een doordachte volgorde en het recycling stadium combineren met een bestaande MRF.

Dit doel is bereikt. De bestaande scheiding van plastics uit huishoudelijk afval, gevolgd door sorteren van de verschillende plastics in verschillende mono-stromen, is uitgebreid met een toegewijde recycling installatie. In dit proces, worden alle soorten folie succesvol omgezet in een herbruikbare LDPE-granulaat.

Doelstelling 3

De milieu impact verlagen van de plastic recycling proces, door efficiënt gebruik van beschikbare rest-energie en waterstromen en verlaging van CO2-emissie gerelateerd aan transport.

Dit doel is bereikt. Omdat de Plastic Recycling Plant is gesitueerd op het terrein van de afvalverwerker, kan de energievoorziening worden voorzien door residu warmte en elektriciteit dat vrijkomt tijdens het verwerken van het restafval. Ook het milieuschadelijke transport wordt voorkomen, omdat de recycling installatie direct naast de locatie van de sorteerinstallatie voor plastics is gesitueerd.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.