Polymeren Recycling Plant LIFE Aganfoils

Aganfoils: bouw Polymeren Recycling Plant

Attero investeerde 30 miljoen euro in de bouw van de Polymeren Recycling Plant op de locatie Wijster. Deze fabriek werkt plastic zakken en andere folies uit huishoudelijk afval op tot hoogwaardig regranulaat voor recycling. Attero zet hiermee een belangrijke stap in het sluiten van de kringloop van deze kunststofsoort (LDPE). De fabriek is op 15 maart 2019 geopend door vicevoorzitter van de Europese Commissie, dhr. Frans Timmermans. Voor deze innovatieve aanpak met Aganfoils krijgt Attero een LIFE subsidie uit Europa.

Projectnaam: AGANFOILS – As Good as New Foils. Projectnummer: LIFE15ENV/NL/000429.

AGANFOILS door Attero

Attero maakt hergebruik van verpakkingsfolie uit huishoudelijke inzameling mogelijk door, na afscheiding van de kunststoffen in een, in de afvalenergiecentrale geïntegreerde, scheiding- installatie. De kunststoffen worden samen met PMD (Plastic Metaal Drankkartons) in mono-stromen gesorteerd door de scheidingsinstallatie voor kunststoffen. De LDPE-folies uit huishoudelijk inzameling worden in deze installatie d.m.v. mechanische technieken, windshifters en infra-rood-detectie op soort gescheiden. Met behulp van het Europese LIFE programma, heeft Attero een fabriek gebouwd, waar de LDPE-folies uit huishoudelijke inzameling, met behulp van duurzaam geproduceerde stoom en elektriciteit uit de Afval Energie Centrale worden verkleind, nagesorteerd en koud en warm worden gewassen om vervolgens tot een regranulaatkorrel te worden geëxtrudeerd. Dit regranulaat kan maagdelijke (virgin) fossiele kunststof grondstoffen vervangen waardoor de door Attero geproduceerde regranulaatkorrels een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire kunststofketen. Met hergebruik van kunststoffen beperken wij de inzet van nieuwe kunststoffen in de keten en beperken wij de impact op het milieu.

Resultaten

De belangrijkste resultaten uit het project, met bijgestelde resultaten op basis van de laatste inzichten, worden in onderstaande tabel weergegeven:

In het proces om de hierboven gepresenteerde resultaten te bereiken, moesten verschillende uitdagingen worden overwonnen. In de praktijk was de hoeveelheid vervuiling in en op de folie meer dan werd aangenomen. Ook de verstoring van “niet-LDPE-kunststoffen” die meelopen in de feedstock gaf uitdagingen in relatie tot de kwaliteit van het regranulaat. Door met een factor 4 x meer waswater te gaan werken, een scheiding aan te brengen tussen verschillende waterkwaliteiten en de waterzuivering aan te passen op de hoeveelheid vuil die zich in het waswater opbouwt, hebben wij de kwaliteit van het regranulaat op specificatie gekregen. Ook de ontwerpcapaciteit van de PRP hebben wij op die wijze bereikt. Voor meer informatie hieromtrent, kunt u doorklikken naar “Project Updates”. Door de hogere vervuilingsgraad ligt de opbrengst van de hoeveelheid regranulaat lager dan was aangenomen, echter de kwaliteit en toepasbaarheid van het regranulaat ligt hoog. Daarmee is het uiteindelijke belang van hoogwaardig hergebruik van het regranulaat bereikt en is de PRP een prachtig voorbeeld van het hergebruik klaar maken van een laagwaardige grondstof tot een hoogwaardige kunststof in de circulaire economie.
Momenteel opereert de installatie stabiel met betrekking tot input, output en kwaliteit. De commerciële interesse in het product neemt toe, de hoogwaardige toepassingen worden met onze afnemers steeds verder ontwikkeld en de kwaliteit van de toepassingen is hoog.

Projectinformatie

Laymans Report:

Download het Laymans Report

AfterLIFE Communicatie plan

Download het AfterLIFE Communicatie plan

Voor meer informatie over het AGANFOILS project klikt u op onderstaande submenu's. Werkt u aan een LIFE-project en bent u geïnteresserd in best practice? Neem dan contact op met Aleksejs Zitkevics.

Projectdetails
Projectdetails

Bekijken
Context van het LIFE AGANFOILS project
Context van het LIFE AGANFOILS project

Bekijken
Projectdoelstellingen
Projectdoelstellingen

Bekijken
Professionele operationele training
Professionele operationele training

Bekijken
Projectcommunicatie en samenwerkingen
Projectcommunicatie en samenwerkingen

Bekijken
Uitdagingen Business Case en de toekomst
Uitdagingen Business Case en de toekomst

Bekijken
Project resultaten en updates
Project resultaten en updates

Bekijken
Film
Film

Bekijken
Fotografie
Fotografie

Bekijken

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.