Attero: begrip voor reactie LTO Noord over stoppen biomonitoring
Vanaf 1996 heeft Attero jaarlijks de resultaten van de biomonitoring rond de afvalenergiecentrale op de locatie Wijster gerapporteerd aan LTO Noord. Biomonitoring wordt door drie van de twaalf afvalenergiecentrales in ons land gebruikt. Via de teelt van speciale gewassen op proefveldjes is het mogelijk vast te stellen of en welke stoffen vanuit de lucht op gewassen neerkomen. Sinds de ingebruikname van de installatie in Wijster geven de resultaten van de biomonitoring geen enkele aanleiding tot nader onderzoek. Attero heeft begrip voor de voor reactie van LTO-Noord, maar wil na ruim twintig jaar op een andere manier meer inzicht geven in de werking van de installatie.
Attero is verbaasd over de publiciteit die LTO Noord nu zoekt. Attero heeft LTO uitgenodigd voor een nader gesprek. Daarin wil de directie van Attero graag het besluit toelichten en in een open sfeer praten over de manier waarop Attero informatie wil blijven geven over de werking van de installatie. Overigens staat de schaderegeling niet ter discussie. Die blijft gewoon bestaan.
Attero meet voortdurend de emissies van zijn installaties in Wijster en laat de werking van zijn installatie ook door een onafhankelijke partij jaarlijks controleren. De verzamelde emissiegegevens zijn continu beschikbaar voor het bevoegd gezag, de provincie Drenthe. Deze gegevens tonen aan dat de afvalenergiecentrale sinds de ingebruikname in 1996 stabiel en goed functioneert en ruimschoots voldoet aan de wettelijke eisen. Attero wil LTO-Noord transparant en regelmatig informeren op basis van deze cijfers.