Attero’s mening over composteerbare producten
Op 10 februari besteedde KRO-NCRV De Monitor aandacht aan composteerbare producten zoals composteerbare poncho’s, flessen en andere verpakkingen. Attero benadrukte daarbij dat composteerbare producten niet in het gft-afval mogen worden gegooid. Dit is vastgesteld in de zogenaamde wel/niet-lijst voor gft-afval in het Landelijk Afvalbeheer Plan (LAP/3) van de Rijksoverheid. De meeste van deze producten bieden geen milieuvoordeel, leiden tot verwarring bij consumenten, zorgen voor meer vervuiling in recyclingstromen en breken niet in dezelfde tijd af als we ons gft-afval composteren. De positieve uitzondering hier op is de composteerbare bio-inzamelzak waardoor er meer keukenafval wordt ingezameld.
Daarnaast werkt Attero ook samen met een aantal partners die composteerbare koffiebekers aanleveren. Deze worden apart aangeleverd en voldoen aan een strenge set van eisen. Attero verwerkt deze apart via een speciale voorbewerking, waarna deze worden vergist voor de productie van biogas en vervolgens worden gecomposteerd. Omdat dit gebeurt in een ‘closed-loop’ systeem met partners die op kwaliteit sturen en vanwege deze aparte verwerkingsroute buiten de reguliere gft-verwerkingsroute om kunnen deze koffiebekers door Attero dus wel goed worden gerecycled.
Ook werkt Attero samen met de overheid en verschillende organisaties om te kijken onder welke voorwaarden theezakjes, koffiepads en fruitstickers kunnen worden toegelaten tot de zogenaamde wel-lijst voor gft-afval. Dit zijn namelijk producten die tot meer en schonere compost kunnen leiden.
Attero hoopt dat deze TV-uitzending ook leidt tot meer aandacht voor de kwaliteit van gft-inzameling. De hoeveelheid vervuiling in het Nederlandse gft-afval is sinds het jaar 2000 verviervoudigd, waardoor we nu bijvoorbeeld alleen al 8.000.000 kg. fossiel plastic in het Nederlands gft-afval hebben zitten. Attero investeert om uit dit gft-afval hoogwaardige bodemverbeteraars voor akkerbouwers, potgrondsector en glastuinbouw te produceren. Het zou ons helpen als consumenten en gemeenten ook nog een stapje extra zetten om weer op het kwaliteitsniveau van gft-afval van het jaar 2000 te komen.
Tot slot wil Attero benadrukken dat er ook zeer goede bioplastics producten zijn die niet composteerbaar, maar juist recyclebaar zijn. Denk aan de BioPE melkfles van Albert Heijn en BioPET Plant Bottle van Coca-Cola. Deze producten zijn een grote winst voor het milieu. De producten zijn uit plantaardige oorsprong gemaakt en kunnen gewoon bij het pmd-verpakkingsafval om weer gerecycled te worden tot nieuwe plastic producten.
