Compost naast bodemverbeteraar ook leverancier van nutriënten
Attero heeft een bijdrage geleverd aan een internationaal NWE-Interreg project uitgevoerd door NMI waarbij gekeken is naar alternatieve afvalstromen als vervanging van kunstmest. Met de nieuwe Europese meststoffenverordening die in juli van kracht wordt ontstaan nieuwe kansen voor deze circulaire meststoffen. Ook compost bevat naast stikstof en fosfaat circulaire voedingstoffen zoals Kalium, Magnesium, Zwavel, kalk en spoorelementen die een integrale bijdrage leveren aan de bodemvruchtbaarheid.
Met het begin van dit groeiseizoen merken de boeren direct de impact van de hoge energieprijzen. De prijzen van stikstofkunstmest, waar bij de productie veel gas nodig is, zijn sterk gestegen. Tegelijk is de productie ervan gedaald, waardoor de beschikbaarheid ook een probleem kan zijn. Daardoor wordt met veel interesse gekeken naar alternatieven, zoals circulaire herwonnen meststoffen. Attero produceert jaarlijks ruim 300.000 ton compost uit gft-afval en ziet de vraag dan ook stijgen.
In Nederland worden ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat in pure vorm teruggewonnen bij o.a. mestbewerking maar ook bij de luchtzuivering van GFT composteer- en/of vergistingsinstallaties komen zuivere en hoogwaardige stoffen vrij die in de nieuwe meststoffenverordening EU/2019/1009 worden opgenomen als component die vervolgens als EU-meststof op de markt gebracht kunnen worden. De nieuwe verordening treedt in juli van dit jaar in werking. Op meerdere locaties bij Attero komt nu al ammoniumsulfaat vrij en in Wijster loopt onderzoek naar de terugwinning van ammoniumnitraat.
Met het gebruik van deze herwonnen meststoffen wordt niet alleen de kringloop gesloten en de circulaire economie gesteund maar ook de afhankelijkheid van de import van gas en (grondstoffen voor) meststoffen van buiten de EU verminderd.
In het kader van het NWE-Interreg project ReNu2Farm, waarin NMI participeert, zijn recent een aantal factsheets van circulaire meststoffen geproduceerd, waarin productiewijze, samenstelling en eigenschappen, resultaten van onderzoek naar de landbouwkundige en milieukundige werking en de wettelijke status zijn samengevat. De installatie van Attero in Venlo en de bijdrage van compost op het gebied van circulaire meststoffen is opgenomen in bijgaande factsheet (klik hier). Met dit Europese project wordt het belang van de inzet van bodemverbeteraars zoals compost ter vervanging van kunstmest nogmaals bevestigd.