Duurzaam gft-verwerking inkopen voor de laagste prijs
Duurzaam gft-verwerking inkopen voor de laagste prijs

Met het Circulaire economie pakket, Grondstoffenakkoord, Klimaat Akkoord en de doelstelling om tien procent circulair in te kopen zijn er volop initiatieven om het circulaire wiel optimaal aan de gang te krijgen. Welke prikkels kunnen er een vliegwiel van maken?
Gelukkig gaan er steeds meer geluiden op om vraag te creëren vanuit de overheid. Vraag naar secundaire grondstoffen, besluitvorming op basis van CO2-impact en een beloning voor die partijen die al circulaire oplossingen bieden.
Het werkende circulaire voorbeeld
Waar we nu echt al een circulaire oplossing hebben is in de gft-verwerking. Van groente-, fruit- en tuinafval maken we met vergisting groen gas dat aardgas uit Groningen vervangt en groene elektriciteit. Daarnaast maken we hoogwaardige bodemverbeteraars die worden afgezet in de potgrondsector en in de land- en tuinbouw.
Het is dan ook mooi dat we zien dat gemeenten bij de aanbesteding van hun gft-verwerking ook gunningspunten geven voor een verwerking waarbij niet alleen gecomposteerd, maar ook vergist wordt. Als we echter echt op CO2-impact willen gaan sturen dan moeten we ook de hoogwaardigheid van de toepassing meenemen. Welk materiaal vervangt de compost?
Kwaliteit van recycling
Attero produceert veel compost van hoogwaardige kwaliteit (Keurcompost klasse A) en zet een aanzienlijk deel af in de potgrond- en aanvulgrondensector. Attero is de enige gft-verwerker die het RHP Keurmerk voor compost in substraattoepassingen heeft. Daarnaast wordt er flink geïnvesteerd in innovatie. Zo maakt Attero nu in samenwerking met Wageningen-UR als enige al op kleine schaal biosubstraatgrondstof uit gft.
Plafondtarief
Maar hoogwaardige verwerking en circulariteit kosten geld. En dat is waar de schoen nog wel eens wringt. Overheden willen circulaire oplossingen, maar lijken niet bereid te zijn hiervoor meer te betalen. Op termijn zal de circulaire economie zichzelf moeten bedruipen, maar tot die tijd kunnen hoogwaardigere verwerkingsmethoden nu eenmaal duurder zijn dan laagwaardigere.
Het is dan ook vreemd te zien dat er gemeenten een aanbesteding voor gft-verwerking met vergisting uitschrijven met een plafondtarief van €38 per ton. Zeker gezien de marktontwikkelingen. De SDE-subsidies voor groene energie voor vergisten nemen af doordat veel SDE naar zon- en windenergie vloeit. En dat terwijl het nu belangrijker dan ooit is om het Gronings gas te vervangen door groen gas.
Dus als we als Nederland echt circulair willen, beloon dan CO2-besparende innovaties door deze echt te waarderen. En doe dat zonder plafondtarief. En als je het toch niet kunt laten, aanvaard dan ook de consequentie dat een hoogwaardige duurzame verwerking niet mogelijk is.