Hernieuwbare energie uit afval groeit door Attero's innovaties
Dat de wereldwijde klimaatdoelstellingen nog niet behaald zijn hebben we bij Attero helaas niet in de hand. Wel kunnen we ons steentje bijdragen om CO2-emissies te voorkomen. Door hernieuwbare energie en grondstoffen terug te winnen uit afval. En dankzij continue innovaties zijn de Nederlandse afvalenergiecentrales (AEC’s) daar inmiddels echte topspelers in geworden. Misschien klinkt het wat arrogant, maar dat mag ook best een keer gezegd worden.
Er zijn denk ik maar weinig mensen die weten wat de twaalf Nederlandse AEC’s bijdragen aan de doelstellingen van hernieuwbare energie en CO2-reductie. Ze produceren ruim 20.000 TeraJoule per jaar, waarvan Attero met haar twee installaties meer dan een kwart voor haar rekening neemt. Deze twaalf installaties produceren net zoveel hernieuwbare energie als 571 windmolens op land en vier keer zoveel als alle Nederlandse zonnepanelen bij elkaar. En dat terwijl we in Nederland nu al zo’n zeven miljoen zonnepanelen gebruiken.
Al drie jaar op rij (2013-2015)* produceren de twaalf AEC’s zeventien procent van alle Nederlandse hernieuwbare energie. Hoe kan het dat het aandeel gelijk blijft terwijl de hoeveelheid hernieuwbare energie de afgelopen tien jaar is vervijfvoudigd en er de afgelopen drie jaar geen verwerkingscapaciteit is bijgekomen? Vooral door innovatie! Door meer warmte-uitkoppeling naar de industrie en warmtenetten, innovaties voor meer elektriciteitsproductie en efficiëntere processen. De investeringen hiervoor zijn enorm. Op onze locatie in Moerdijk wordt momenteel ruim €100 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe stoomturbine die flexibel kan schakelen tussen elektriciteitsproductie en wamte-uitkoppeling voor industrie en/of stadsverwarming. Als de kolencentrales dicht gaan en we de Groningse gaskraan verder dichtdraaien dan moeten er namelijk wel betrouwbare andere grote energiebronnen zijn die flexibel schommelingen in warmte- en elektriciteitsvraag kunnen opvangen. De nieuwe stoomturbine van Attero!
AEC’s leveren ook een belangrijke bijdrage aan CO2-reductie. De jaarlijkse netto CO2-besparing van de Nederlandse AEC’s is gegroeid van 1.110 kiloton CO2 in 2010 naar 1.689 kiloton CO2 in 2015. Deze CO2-besparing is vergelijkbaar met het vervangen van 766.000 benzine auto’s door elektrische auto’s (30.000 km/jaar). Dat zijn getallen waar we energie van krijgen. Dat innovatieve karakter zullen we dan ook niet loslaten!
*nieuwere gegevens zijn nog niet beschikbaar (bronnen WAR, CBS, ECN)