Kijk eens om je heen: We bouwen een duurzame leefomgeving met gerecyclede kunststoffen

Volgens mij worden consumenten zich steeds bewuster van kunststof verpakkingsafval en drankenkartons. Vrienden van me zeggen dat ze nog maar de helft van de restafvalcontainer vullen sinds ze kunststof apart houden. Ook zwerfval krijgt steeds meer aandacht. Ik heb het idee dat er steeds minder afval langs de kant van de weg zwerft. En er zijn inspirerende ideeën om de Plastic Soup op te ruimen. Op naar een schonere leefomgeving!
Maar wat gebeurt er met al dat ingezamelde verpakkingsafval? Daar kijken consumenten nog nauwelijks naar. Ik heb me laten vertellen dat als een consument voor het frisdrank-schap in de supermarkt staat, hij er gemiddeld zes seconden over doet om zijn keuze te maken. Neemt hij in die zes seconden de moeite om te kijken hoeveel gerecyclede kunststoffen in de fles is verwerkt? Leest hij dat Coca Cola daarin koploper is? Ik denk het niet.
Of kijk eens goed uit het raam als je in de trein zit. De kabelgoten langs de HSL zijn door het Duitse Multiport grotendeels gemaakt van gerecyclede kunststoffen, onder andere die van Attero. Misschien ga je iets te snel…
Kijk ook eens om je heen als je rustig plantjes bij een tuincentrum koopt om je tuin te verfraaien. Veel van de plantenpotjes worden gemaakt door Aufderhaar uit Twente. Ook daar zit Attero kunststof in. Of klim eens op een groen dak om nog verder te kijken. Veel van de groene daken hebben een kunststof systeem om alle plantjes vast te houden, zoals bijvoorbeeld het ECOSEDUM Pack. Attero levert via partijen zoals Purus de kunststoffen om deze groene daken te kunnen realiseren. En onder die groene daken liggen vaak bitumen. Voor de versteviging van de bitumenrollen wordt Attero’s PET omgezet in stevige vezels. Deze PET wordt door een Franse klant van Attero ook voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld om de vulling van skikleding te maken. Lekker warm.
En als je in de supermarkt rondloopt dan zie je wellicht hoe de schappen worden gevuld uit voedselkratten. Attero levert ook kunststof aan het Nederlandse Rymoplast die dergelijke voedselkratten produceert. Als je dan iets koopt, let er dan op of er gerecyclede kunststoffen in het product gebruikt zijn. Dan mag je jezelf ‘Duurzame consument 2.0’ noemen en kijk je verder. Iemand die duurzaam afval scheidt en ook nog eens duurzaam producten inkoopt. Dan drijf je de circulaire economie als consument maximaal aan! Je bouwt mee aan de duurzame leefomgeving. En als cadeautje zie je ook nog meer moois om je heen.