Minisymposia 'Samenwerken in een cirkel' groot succes

In november organiseerden we twee minisymposia voor relaties met als thema: Samenwerking in een cirkel. De centrale vraag: “Hoe komen we in de keten gezamenlijk dichterbij duurzaam gesloten kringlopen?” Voorafgaand aan de twee minisymposia was er gelegenheid tot het bezoeken van de nieuwe Polymeren Recycling Plant (PRP) in Wijster of de Biomassa Energie Centrale (BEC) in Odiliapeel.
Elk van de rondleidingen werd enthousiast gevolgd door ruim vijftig bezoekers. In de in aanbouw zijnde PRP kon alvast gespiekt worden hoe post-consumer folies zullen worden gewassen en omsmolten tot een hoogwaardig regranulaat. Een innovatie die mede mogelijk wordt gemaakt dankzij een Europese LIFE subsidie. In Attero’s BEC werd uitgelegd hoe uit de houtfractie van snoei-afval uit de regio stoom wordt geproduceerd waarmee Attero’s buurman Peka Kroef aardappels kan stoomschillen.
Na de opening van het minisymposium door Commercieel directeur Tamme Mekkes was het de beurt aan drie sprekers om hun visie op gesloten kringlopen te geven. Attero had bewust sprekers uitgenodigd die verschillende invalshoeken kozen om optimale interactie te creëren.
Hoogleraar aan de VU Amsterdam Raymond Gradus verdedigde zijn stelling: "Plasticrecycling is niet kosteneffectief". Waarbij hij verwees naar een onderzoek waarin hij, samen met collega’s, onderbouwde dat het verbranden van plastic vanuit kostenperspectief vooralsnog aantrekkelijker is dan het recyclen van plastic. Een tweede onderzoek laat zien dat nascheiding van kunststof verpakkingsafval effectiever en goedkoper is dan bronscheiding. Zijn conclusie: het Vang-beleid moet op de helling en kosteneffectiviteit van het afvalbeleid moet weer centraal komen te staan. CO2-reductie realiseren via plasticrecycling klinkt heel aardig, maar het is per ton reductie vele malen duurder dan het plaatsen van windmolens en ook duurder dan het afvangen en opslaan van CO2, stelde Gradus.
Tweede spreker, ondernemer Henk Alssema, directeur van Vita Plastics stelde dat de wereldbevolking nog hard zal groeien en dat we dus slimmer met onze grondstoffen moeten omgaan. Circulair produceren met aandacht voor economische, ecologische en sociale aspecten wordt noodzaak.
Vita Plastics werkt zelf aan producten gemaakt uit afvalplastic. Alssema liet zien hoe zijn bedrijf biobakjes voor op het aanrecht maakt uit kunststoffen van Attero en hoe het onder andere parkmeubilair voor gemeenten maakt uit mixplastic, een grote stroom in het plastic afval waar nauwelijks serieuze vraag naar is. Deze circulaire eindproducten uit Attero’s afval zijn weer door gemeenten te koop bij Vita Plastics.
Gedragspsycholoog Kevin de Goede van D&B nam de genodigden als derde spreker mee in de wereld van gedragsveranderingen. Want hoe kom je nou binnen bij de burgers? Met mooie voorbeelden en goede tips zette hij aan tot actie. Zo werden gemeenten opgeroepen vuilnisbakken op straat sterk opvallend te maken en op doordachte locaties te plaatsen om zwerfafval te voorkomen.
Een geslaagde middag vol interactie waarin iedereen met stof tot nadenken naar huis ging.