Schoon gft, een taak van ons allemaal!
Er is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor de steeds verslechterende kwaliteit gft. En terecht! Uit het ingezamelde gft wordt compost geproduceerd, een zeer waardevol product. We leven in de tijd waarin het klimaat steeds extremer wordt. We krijgen steeds vaker te maken met zware regenval en periodes van extreme droogte. Compost aanbrengen op het land of in de tuin zorgt ervoor dat er meer water wordt vastgehouden in de grond. Dit heeft weer als groot voordeel dat de voedingsstoffen in de bodem niet wegspoelen waardoor de waterkwaliteit wordt verbeterd en gewassen geen of minder “droogtestress” ervaren. Dit laatste heeft als voordeel dat het beregenen kan worden uitgesteld en dus verminderd. U leest het al, een win-win situatie voor alle partijen in de keten.
Door de afnemers van compost worden eisen gesteld aan de kwaliteit van het product. Los van alle hierboven genoemde voordelen wil de akker- of tuinbouwer een schoon product. Daarnaast worden er door de belangenvereniging van akkerbouwers aanvullende specifieke eisen gesteld voor verontreinigingen. Indien hier niet aan wordt voldaan mag de akkerbouwer de compost überhaupt niet toepassen. Dus de compost moet schoon zijn en er mogen geen zichtbare verontreinigingen in zitten. Om dit te bereiken moeten we naar het begin van de keten, namelijk de burger. Alle vervuiling die in de compost eventueel nog aanwezig is, heeft als oorsprong materiaal wat door de burger bij het gft is gegooid en er niet in thuis hoort. Slecht scheidingsgedrag van de burger dus.
Wij doen ons best om een zo hoog mogelijke kwaliteit compost te maken, maar wij zijn hierbij wel afhankelijk van de kwaliteit van het ingezamelde gft. Mooier kunnen we het niet maken. Blijf kritisch op de kwaliteit van het gft binnen uw gemeente en blijf dit ook monitoren.
Wil u meer weten over de kwaliteit van gft, compost of wilt u dit een keer met eigen ogen zien? Neem dan contact op met uw Accountmanager.
Foto: voorbeelden vervuiling in gft-afval.
