Veiligheid in 2020
Aangekomen in het vierde kwartaal van 2020. Een bijzonder jaar waarin veel anders gelopen is dan we aan het begin hadden gedacht. Maar waarin ook één thema meer naar voren is gekomen dan andere jaren.
Veiligheid!
Al jaren ons belangrijkste thema. We werken veilig of we werken niet. Met het corona-virus en alle bijbehorende maatregelen kreeg veiligheid dit jaar een andere lading. Maar binnen Attero hebben we naast corona-maatregelen ook op andere punten aan veiligheid gewerkt.
Overbelading
We zijn begin dit jaar gestart met het staande houden van vrachtwagens met overbelading. We constateerden dat veel vrachtwagens het maximale treingewicht overschrijden.
Overbelading is onwenselijk omdat er:
Een langere remweg ontstaat dan waar het voertuig voor is ontworpen. Hierbij zijn er veiligheidsrisico's voor andere weggebruikers.Grotere slijtage optreedt aan wegdek, laad- en losplaatsen en het veroorzaakt spoorvorming en breuk. Dit is kostenverhogend en geeft veiligheidsrisico's als aquaplaning en klapbanden.Concurrentievervalsing optreedt ten opzichte van partijen die zich wél aan wet- en regelgeving houden.
We vinden het daarom belangrijk dat het transport naar onze verwerkingslocaties op een verantwoorde en veilige manier plaatsvindt. Na contact met onze klanten zien we een vermindering van maar liefst 88 procent! Een succesvol project dus dat zorgt voor meer veiligheid.
Branden vroegtijdig detecteren
In het restafval treffen we regelmatig ion-lithium accu’s aan. Deze horen niet in het restafval thuis omdat hierdoor mogelijk brand kan ontstaan in de afvalberg. Met alle gevolgen van dien. Om branden vroegtijdig te detecteren hebben we camera’s geinstalleerd. Zij meten de afvalberg en geven een melding bij een temperatuursstijging. Zo kan de beginnende brand snel geblust worden. Een mooi voorbeeld hiervan zie je hier in onze bunker in Wijster. Attero vraagt hier ook aandacht voor op social media. We hopen dat consumenten hun batterijen beter gaan scheiden en dat ook producenten zich verantwoordelijk voelen om dit verder te stimuleren.
Veilig lossen containers
Het project ‘veilig lossen van containers’ dateert van vorig jaar. Maar heeft ook dit jaar verder aandacht gekregen. Met dit project wil Attero op een praktische en doeltreffende wijze extra aandacht schenken aan de veiligheid op onze locaties. Materiaal wordt meestal gebracht met containers die handmatig geopend moeten worden. Helaas zagen wij een stijgende lijn in het aantal ongelukken bij het openen van containers. Het kan zijn dat het materiaal niet deugdelijk is, of dat containers verkeerd zijn beladen waardoor er teveel druk op de deuren staat. Dit geeft onveilige situaties die eenvoudig voorkomen kunnen worden. Dankzij dit project is het aantal onveilige containers die bij Attero aankomen met 90% afgenomen.
Waarschuwings-detectiesysteem voor shovels
Wanneer onze shovel-machinisten rijden is hun zicht heel kort. Dat kan zorgen voor onveilige situaties. In Wilp werd daarom een proef gedaan met een waarschuwings-detectiesysteem. Roelof Buisman, Bedrijfsleider Organisch, vertelt: “In Wilp hebben we te maken met een buitencomposteerlocatie, waar op een terrein een shovel rijdt en mensen werken die hand en spandiensten verlenen in ditzelfde werkgebied. Allerlei betonnen composteringscellen maken het terrein erg onoverzichtelijk. In de oude situatie werkten shovelmachinist en de werkmannen middels een portofoon om met elkaar in contact te blijven. Er werd uiteraard heel zorgvuldig gewerkt volgens de werkinstructies en afspraken, zoals ‘Zie jij mij, zie ik jou’, maar we zochten naar een manier om de veiligheid verder te waarborgen. Zo kwamen we bij een waarschuwings-detectiesysteem uit. De basisunit en antenne werden in en op het voertuig geplaatst en de tags aan de medewerkers overhandigd. Het systeem maakt gebruik van RFID (radiofrequentie-identificatietechnologie) voor het creëren van detectiezones rondom het voertuig. De antenne(s) detecteert RFID-tags die door medewerkers eenvoudig in hesje of helm gedragen kunnen worden of te plaatsen zijn op objecten op het terrein. Wanneer de detectiezone een tag signaleert, ontvangt de bestuurder van het voertuig automatisch een visuele en akoestische waarschuwing via de basisunit in zijn cabine. De gedetecteerde tag geeft een trillend waarschuwingssignaal aan de drager ervan zodat die weet dat er een voertuig nadert. Iedereen was meteen enthousiast: zelfs bij slecht weer, slecht zicht, dode hoeken, obstakels of zelfs wanneer er gehoorbescherming wordt gedragen, biedt dit systeem de aanvullende veiligheid die we zochten. Het geeft een gerust gevoel te weten dat we zo alles uit de kast halen om ongelukken te voorkomen.”
Dit zijn enkele voorbeeld van projecten om de veiligheid in onze afvalketen te verbeteren. Wij staan altijd open voor suggesties hoe we deze veiligheid verder kunnen verbeteren. Want alleen als we nog beter op elkaar letten en beter naar elkaar luisteren bereiken we ons doel.